piątek, 4 września 2015

ZUPA KREM Z ŻÓŁTEJ CUKINII Z SOCZEWICĄ




Składniki:

1kg żółtej cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek oleju
sól i pieprz

1/2 szklanki czarnej soczewicy moczonej przez 1h w gorącej wodzie


Wykonanie:

Soczewicę odcedzić, zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 30 minut, aż zmięknie. W międzyczasie cukinię obrać wzdłuż zostawiając co drugi pasek nieobrany i pokroić na grube plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, kurkumę i dusić przez 30 sekund. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać sok z cytryny, zmiksować zupę blenderem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z soczewicą.




Na podstawie przepisu z książki Marty Dymek pt."Jadłonomia".

1 komentarz: