wtorek, 6 października 2015

BRUKSELKA Z BATATAMI I CYTRYNOWĄ KRUSZONKĄ




Składniki:

400g brukselki
200g batatów
skórka obrana z 1/2 cytryny
50g oleju kokosowego (i jaszcze trochę do natarcia warzyw)
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki kurkumy
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:

Duże brukselki przekroić na pół, a małe zostawić w całości. Bataty obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić brukselkę, bataty i skórkę obraną z połowy cytryny.Gotować przez 5 minut, po czym odcedzić. Skórkę z cytryny wyrzucić, a warzywa odłożyć. Piekarnik rozgrzać do 200C. Wszystkie składniki kruszonki połączyć w grudkowate ciasto. Obeschnięte warzywa natrzeć olejem i rozłożyć w formie do pieczenia. Posypać kruszonką i zapiekać przez 20 - 30 minut.



Źródło przepisu - książka M. Dymek pt. "Jadłonomia".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz