poniedziałek, 21 grudnia 2015

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PINIOLAMI



Składniki:

200g masła
170g cukru (użyłam 120g)
1 jajko
300g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100g orzeszków piniowych (użyłam 70g)
100g suszonej żurawiny
100g białej czekolady (użyłam 70g)

Wykonanie:

Mało utrzeć z cukrem i jajkiem. Kiedy masa będzie jasna i puszysta, dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać posiekane piniole, białą czekoladę oraz żurawinę. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach.Kuleczki lekko spłaszczać i piec w temperaturze 180C przez około 15 minut. Z podanej porcji wychodzi około 30 ciasteczek.


Źródło przepisu - magazyn KUKBUK nr 18 (listopad, grudzień 2015)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz