piątek, 24 marca 2017

OBIADOWA MISA Z TOFU I GRZYBAMI



Składniki:

200g tofu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki octu ryżowego

1 szklanka ryżu długoziarnistego

250g różnych grzybów (u mnie brązowe pieczarki)
1 cebula szalotka
1 kapusta pak choi
2 łyżki ziaren sezamu
olej

Wykonanie:

Tofu pokroić na większe plastry dowolnego kształtu. Z czosnku, imbiru, sosu sojowego, syropu klonowego i octu ryżowego przygotować marynatę. Włożyć do niej tofu i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie ugotować ryż. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć 2 minuty, po czy włożyć pokrojone grzyby i smażyć do momentu, aż zrobią się brązowe. Następnie dołożyć posiekaną kapustę pok choi, dolać 2 łyżki marynaty z tofu i trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty. Zdjąć z patelni. Na tą sama patelnie wlać odrobinę oleju i smażyć tofu po 3 minuty z każdej strony. Na koniec posypać sezamem i zdjąć z ognia. W misie układać najpierw ryż, później grzyby z pak choi i na koniec ułożyć plastry tofu.


Źródło inspiracji - książka S. Britton pt. "My new roots"

2 komentarze:

  1. niestety, cały czas, nieustająco mi z tofu nie po drodze! a książkę mam i bardzo lubię przeglądać :)

    OdpowiedzUsuń