wtorek, 22 czerwca 2010
BABECZKI MARCHEWKOWE NIGELLI
Składniki:
100g jasnego cukru muscovado
175ml oleju słonecznikowego
2 jajka
225g mąki
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
150g startej marchewki
80g posiekanych orzechów włoskich
Polewa: 125g serka śmietankowego(np. Philadelphia), 200g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 20g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Cukier ubić z olejem, następnie dodać jajka. W dalszym etapie dodać mąkę, sodę, cynamon, sól. Na końcu wmieszać startą marchewkę i posiekane orzechy. Powstałą masą napełnić formy na muffiny i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Polewę nałożyć na wystudzone babeczki. W tym celu rozetrzeć serek na gładką i miękką masę, dodać do niego przesiany cukier puder i łyżkę soku z cytryny. Po nałożeniu polewy posypać babeczki posiekanymi orzechami włoskimi. Z podanych ilości składników wychodzi 12 babeczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńz chęcią bym się poczęstowała taką babeczką
OdpowiedzUsuńCzy polewę można zrobić z mascarpone?
OdpowiedzUsuńMożna, polewa z mascarpone będzie po prostu bardziej śmietankowa, a mniej serowa w smaku.
Usuń