piątek, 13 sierpnia 2010

CHLEB KAKAOWY



W sam raz dla zestresowanych, ze względu na dużą dawkę magnezu. Chlebek jest trochę gorzki, więc dobrze go jeść z czymś słodkim. Mi smakował z masłem i odrobiną syropu klonowego. Przepis z książki "Chleb" E. Treuille i U. Ferrigno

Składniki:

2 i 2/3 filiżanki mąki chlebowej
1 filiżanka kakao
2 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżki cukru
1 i 2/3 filiżanki wody

Wykonanie:

Do miski wlać 1/2 filiżanki wody, wsypać drożdże i cukier, mieszać do rozpuszczenia. Do innego naczynia przesiać mąkę, kakao i wsypać 1 i pół łyżeczki soli. Wlać mieszankę z drożdżami, i tyle pozostałej wody, aby uzyskać zwarte ciasto. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie, czyli około 10 minut. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość), następnie ciasto delikatnie przebić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto uformować w bochenek,położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 45 minut.

1 komentarz:

  1. świetny pomysł na kawowy chleb, pewnie fantastycznie smakowałby z nutellą :)

    OdpowiedzUsuń