środa, 25 sierpnia 2010

CIASTECZKA CYTRYNOWO TYMIANKOWE




Autorem przepisu na ciasteczka jest Bethany Heald. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wielbicielom niesłodkich ciasteczek z pewnością będą smakowały.

Składniki:

100g startego sera cheddar
50g miękkiego masła
60g mąki
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki (najlepiej w robocie kuchennym), aż do uzyskania ciasta. Z kawałków ciasta robimy małe kulki (wielkości mirabelki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Z podanej ilości składników wychodzi około 20 ciasteczek.

2 komentarze:

  1. zaciekawiłaś mnie bardzo tymi ciasteczkami. tymiankiem szczególnie. a ja mam słabośc do takich małych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Udało mi się zrobić takie małe, bo ciasto było bardzo elastyczne, nie kruszyło się ani nie lepiło do rąk. Ciasteczka na słodko nie chcą mi wyjść takie małe, niestety.

    OdpowiedzUsuń