sobota, 21 sierpnia 2010

CZEKOLADOWE BABECZKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI



Składniki:

125g miękkiego masła
100g gorzkiej czekolady
125g brązowego cukru
140g mąki
100g suszonych śliwek pokrojonych na drobne kawałki
2 jajka
3 - 4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli

Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić i dodać roztrzepane jajka i mleko. W misce wymieszać suche składniki i śliwki. Następnie wszystkie składniki połączyć i otrzymaną masą napełniać formy na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut. Z podanej ilości składników wychodzi 12 babeczek.

4 komentarze:

  1. lubię te małe babeczkowe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ze sliwkami sucszonymi robilam,a le dodawalam jeszcze chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie chili odpada ze względu na dziecko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te muffinki są rewelacyjne:) zniknęły w kilka minut:) dziękuję za wspaniały przepis:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń