wtorek, 10 sierpnia 2010
DORSZ PO WŁOSKU
Przepis zaczerpnięty z książeczki Penny Stephens "Kuchnia włoska". Zmieniłam tylko zioła, czyli rozmaryn i pietruszkę zamieniłam na koperek.
Składniki:
4 filety z dorsza
25g masła
50g pełnoziarnistej bułki tartej
25g posiekanych orzechów włoskich
sok z jednej cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni i zdjąć z ognia. Do rozpuszczonego masła dodać bułkę tartą, orzechy, sok z cytryny i koperek. Filety z dorsza umieścić w żaroodpornym naczyniu, lekko posolić i na wierzch każdego nałożyć uprzednio przygotowaną mieszankę. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a z czym to podawc najlepiej? z warzywami?
OdpowiedzUsuńW książeczce, z której zaczerpnęłam przepis, podawany był z mieszanką sałat w lekkim sosie winegret.
OdpowiedzUsuńNatomiast ja piekę warzywa (cukinię, cebulę, marchewki, nieraz fenkuł) razem z rybą.