wtorek, 10 sierpnia 2010

DORSZ PO WŁOSKU



Przepis zaczerpnięty z książeczki Penny Stephens "Kuchnia włoska". Zmieniłam tylko zioła, czyli rozmaryn i pietruszkę zamieniłam na koperek.

Składniki:

4 filety z dorsza
25g masła
50g pełnoziarnistej bułki tartej
25g posiekanych orzechów włoskich
sok z jednej cytryny
3 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Masło rozpuścić na patelni i zdjąć z ognia. Do rozpuszczonego masła dodać bułkę tartą, orzechy, sok z cytryny i koperek. Filety z dorsza umieścić w żaroodpornym naczyniu, lekko posolić i na wierzch każdego nałożyć uprzednio przygotowaną mieszankę. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

2 komentarze:

  1. a z czym to podawc najlepiej? z warzywami?

    OdpowiedzUsuń
  2. W książeczce, z której zaczerpnęłam przepis, podawany był z mieszanką sałat w lekkim sosie winegret.
    Natomiast ja piekę warzywa (cukinię, cebulę, marchewki, nieraz fenkuł) razem z rybą.

    OdpowiedzUsuń