poniedziałek, 23 sierpnia 2010

PIZZA Z CUKINIĄ I CHORIZO





Składniki:

Na ciasto: 250g mąki, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki soli, 2łyżki otrębów owsianych(opcjonalnie).

Pozostałe: mały słoiczek przecieru pomidorowego, 1 cukinia starta i odsączona, 2 łyżki listków świeżego tymianku, 100g cheddara, 125g mazzareli, kilka plastrów kiełbasy chorizo.

Wykonanie:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie przebić, rozwałkować na odpowiednią grubość(ja lubię pizzę raczej na cienkim spodzie). Na tak przygotowanym cieście rozprowadzić przecier pomidorowy, posypać po wierzchu solą, szczyptą cukru i listkami tymianku. Następnie w miarę równomiernie rozłożyć warstwę startej cukinii, dalej sery i na koniec kiełbasę chorizo. Piec w piekarniku nagrzanym do 230C przez około 15 minut.

2 komentarze:

  1. pizza... knajpowych nie jadam - nie lubię. ale domowe... yummi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wolę domową pizzę, ale knajpowe czasem zdarza mi się jadać.

    OdpowiedzUsuń