czwartek, 9 września 2010

KURCZAK W MUSZTARDOWEJ GLAZURZE



Przepis na glazurę zapożyczony od Anny Olson. Do kurczaka według mnie najlepsze są pieczone warzywa.
Tym razem padło na cukinię, marchewkę, cebulę, paprykę i oczywiście ziemniaczki, czyli wszystkie kolory jesieni.



Składniki:

4 udka z kurczaka
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy z ziarnami
pół małej cebuli posiekanej drobno
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ułożyć udka kurczaka w naczyniu do pieczenia, posolić i popieprzyć. Miód, musztardę i posiekaną cebulę wymieszać i tak przygotowaną glazurą posmarować kurczaka. Na wierzchu i pomiędzy udkami rozłożyć gałązki tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C.

4 komentarze:

  1. taki kurczak musi być niezwykle aromatyczny. pięknie wygląda w zestawieniu z tymi warzywami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne kolory na talerzy, kurczaka prezentuje się mega smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. jedzonko wyglada bardzo smacznie:) kurczak taki rumiany, a warzywa kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak wspaniały ale jakie warzywa wypasione...pyszne

    OdpowiedzUsuń