czwartek, 9 września 2010
KURCZAK W MUSZTARDOWEJ GLAZURZE
Przepis na glazurę zapożyczony od Anny Olson. Do kurczaka według mnie najlepsze są pieczone warzywa.
Tym razem padło na cukinię, marchewkę, cebulę, paprykę i oczywiście ziemniaczki, czyli wszystkie kolory jesieni.
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy z ziarnami
pół małej cebuli posiekanej drobno
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ułożyć udka kurczaka w naczyniu do pieczenia, posolić i popieprzyć. Miód, musztardę i posiekaną cebulę wymieszać i tak przygotowaną glazurą posmarować kurczaka. Na wierzchu i pomiędzy udkami rozłożyć gałązki tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
taki kurczak musi być niezwykle aromatyczny. pięknie wygląda w zestawieniu z tymi warzywami;)
OdpowiedzUsuńfantastyczne kolory na talerzy, kurczaka prezentuje się mega smakowicie
OdpowiedzUsuńjedzonko wyglada bardzo smacznie:) kurczak taki rumiany, a warzywa kolorowe:)
OdpowiedzUsuńkurczak wspaniały ale jakie warzywa wypasione...pyszne
OdpowiedzUsuń