sobota, 11 września 2010

PIEROGI GRYCZANE Z ZIELONYM ŚRODKIEM



Składniki:

Na ciasto: 200g mąki gryczanej, 50g mąki pszennej, maślanka

Środek: 5 niedużych ziemniaków, szklanka zielonego groszku(mrożonego),łyżka masła, 2 ząbki czosnku, kilka listków świeżej mięty(opcjonalnie) sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Z mąki i maślanki zagnieść elastyczne ciasto. Ziemniaki ugotować, pod koniec gotowania dodając groszek. Odcedzić i rozgnieść widelcem. Do rozgniecionych ziemniaków i groszku przecisnąć czosnek, dodać masło, miętę, doprawić solę i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować, wycinać szklanką kółeczka. Nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać jak kto lubi - ja swoje przysmażałam.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kaszę gryczaną, myślę, że pierogi te też by mi bardzo smakowały;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi gryczane z fetą lubię bardzo, te na pewniaka też by mi posmakowały:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadzienie jak na samosy. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, jak ja lubię pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach jak ja lubie pierogi, ale takich to jeszcze nie jadlam, a wygladaja bardzo smakowicie. przepis zapisalam do wyprobowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gryczane pierogi lubię bardzo. Są takie... oryginalne. Inne. A zielony środek z miętą podoba mi się jeszcze bardziej! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysl z ziemniaczano-zgroszkowym nadzieniem. odpiszę, mogę? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchareczko oczywiście, że możesz.
    Dziękuję za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takich pierogów, ale wszelkie zielone środki są intrygujące, więc chyba powinnam spróbować :D

    OdpowiedzUsuń