piątek, 17 września 2010
TIRAMISU Z LODAMI
Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów i chyba nie tylko moich;)
Osobiście nie znam żadnej osoby, która nie lubiłaby tego deseru.
Nie znam włoskiego, ale podobno tiramisu znaczy podnieść na duchu, poczuć się lepiej - bardzo trafna nazwa według mnie dla tak pysznego deseru. Prawdopodobnie pierwszy raz przygotowano go w XVI wieku w Sienie. Jedna z anegdot mówi, że był to kiedyś przysmak weneckich kurtyzan.
Dlatego też nie mogłam pozostać obojętna wobec propozycji Billa Grangera na tiramisu z lodami, znalezionej w książce "Nakarm mnie".
Składniki:
200g podłużnych biszkoptów
125ml mocnego naparu z kawy
60ml Marsali (pominęłam)
50ml likieru kawowego
100g gorzkiej czekolady startej na wiórki ( w przepisie było 150g)
1l lodów śmietankowych ( w przepisie było 1,5l)
Wykonanie:
Naczynie o boku 20cm wyłożyć papierem pergaminowym. W misce wymieszać kawę i alkohole. Biszkopty namaczać w mieszance kawowo-alkoholowej i wykładać nimi dno naczynia. Na warstwę ciasteczek nałożyć równomiernie połowę miękkich lodów i posypać połową startej czekolady. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, lodów i czekolady. Wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny. Na 20 minut przed podaniem wstawić je do lodówki by odtajało.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
podoba mi się ta lodowa wersja tiramisu :)
OdpowiedzUsuńtiramisu i lody w jednym, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńmniam! no prosze jakie proste lodowe tiramisu:)
OdpowiedzUsuńtakie lodowe tiramisu to ciekawy pomysl, wyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńObłędne! Jako fan wszystkiego, co wiąże się z tiramisu odkładam na trochę cieplejsze dni - ale na pewno do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńoo... tiramisu w mrożonej wersji. ciekawe i pięknie się zapowiadające ;]
OdpowiedzUsuńmrożone tiramisu z lodami to coś dla mnie...
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem czy je lubię, bo aż wstyd się przyznać nigdy nie jadłam tiramisu.
OdpowiedzUsuń