piątek, 17 września 2010

TIRAMISU Z LODAMI




Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów i chyba nie tylko moich;)
Osobiście nie znam żadnej osoby, która nie lubiłaby tego deseru.
Nie znam włoskiego, ale podobno tiramisu znaczy podnieść na duchu, poczuć się lepiej - bardzo trafna nazwa według mnie dla tak pysznego deseru. Prawdopodobnie pierwszy raz przygotowano go w XVI wieku w Sienie. Jedna z anegdot mówi, że był to kiedyś przysmak weneckich kurtyzan.
Dlatego też nie mogłam pozostać obojętna wobec propozycji Billa Grangera na tiramisu z lodami, znalezionej w książce "Nakarm mnie".

Składniki:

200g podłużnych biszkoptów
125ml mocnego naparu z kawy
60ml Marsali (pominęłam)
50ml likieru kawowego
100g gorzkiej czekolady startej na wiórki ( w przepisie było 150g)
1l lodów śmietankowych ( w przepisie było 1,5l)

Wykonanie:

Naczynie o boku 20cm wyłożyć papierem pergaminowym. W misce wymieszać kawę i alkohole. Biszkopty namaczać w mieszance kawowo-alkoholowej i wykładać nimi dno naczynia. Na warstwę ciasteczek nałożyć równomiernie połowę miękkich lodów i posypać połową startej czekolady. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, lodów i czekolady. Wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny. Na 20 minut przed podaniem wstawić je do lodówki by odtajało.

8 komentarzy:

  1. podoba mi się ta lodowa wersja tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tiramisu i lody w jednym, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! no prosze jakie proste lodowe tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie lodowe tiramisu to ciekawy pomysl, wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne! Jako fan wszystkiego, co wiąże się z tiramisu odkładam na trochę cieplejsze dni - ale na pewno do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo... tiramisu w mrożonej wersji. ciekawe i pięknie się zapowiadające ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. mrożone tiramisu z lodami to coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja nie wiem czy je lubię, bo aż wstyd się przyznać nigdy nie jadłam tiramisu.

    OdpowiedzUsuń