piątek, 22 października 2010

BABECZKI DYNIOWE Z CYNAMONEM




Zostało mi trochę dyni. Zastanawiając się co z nią zrobić natknęłam się na przepis na babeczki dyniowe w książce niezawodnego Billa Grangera. Ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki i chyba nigdy mi się nie znudzą, postanowiłam wypróbować ten przepis. Ciasto podzieliłam na pół i do jednej z nich dodałam rodzynki(tak jak w przepisie Billa), do drugiej kandyzowany imbir. Babeczki bardziej przypominają muffiny, są dość ciężkie i wilgotne, ale smaczne.

Składniki:

250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100g brązowego cukru
80 ml maślanki
2 jajka
80g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
350g ugotowanej i rozgniecionej dyni
75g rodzynek

Wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i brązowy cukier. W innej misce połączyć maślankę, jajka, cukier waniliowy i roztopione masło. Dodać suche składniki i wymieszać by się połączyły. Następnie dodać dynię i rodzynki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich masę na babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się połączenie dyni z imbirem :) Ciekawe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne babeczki:) ale mnie kusza, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro z cynamonem, to porywam Ci dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niezwykle urzekające.
    dyniowe? biorę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że zakocham się w wersji z kandyzowanym imbirem, o tak imbir uwielbiam we wszystkim i o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ana, ale ci się ładna skorupka zrobiła na wierzchu mufinek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być bardzo smaczne. Nigdy nie jadłem dyniowych wypieków i chyba czas najwyższy to zmienić.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń