piątek, 22 października 2010
BABECZKI DYNIOWE Z CYNAMONEM
Zostało mi trochę dyni. Zastanawiając się co z nią zrobić natknęłam się na przepis na babeczki dyniowe w książce niezawodnego Billa Grangera. Ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki i chyba nigdy mi się nie znudzą, postanowiłam wypróbować ten przepis. Ciasto podzieliłam na pół i do jednej z nich dodałam rodzynki(tak jak w przepisie Billa), do drugiej kandyzowany imbir. Babeczki bardziej przypominają muffiny, są dość ciężkie i wilgotne, ale smaczne.
Składniki:
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100g brązowego cukru
80 ml maślanki
2 jajka
80g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
350g ugotowanej i rozgniecionej dyni
75g rodzynek
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i brązowy cukier. W innej misce połączyć maślankę, jajka, cukier waniliowy i roztopione masło. Dodać suche składniki i wymieszać by się połączyły. Następnie dodać dynię i rodzynki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich masę na babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Podoba mi się połączenie dyni z imbirem :) Ciekawe smaki!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne babeczki:) ale mnie kusza, mniam:)
OdpowiedzUsuńskoro z cynamonem, to porywam Ci dwie :)
OdpowiedzUsuńniezwykle urzekające.
OdpowiedzUsuńdyniowe? biorę!
Myślę, że zakocham się w wersji z kandyzowanym imbirem, o tak imbir uwielbiam we wszystkim i o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńAna, ale ci się ładna skorupka zrobiła na wierzchu mufinek :)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo smaczne. Nigdy nie jadłem dyniowych wypieków i chyba czas najwyższy to zmienić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!