czwartek, 7 października 2010

CZERWONE SMAŻONE POMIDORY




Przez całe lato planowałam wypróbować pomidory w wersji smażonej, ale jakoś się nie składało. Przypomniałam sobie o tym niedawno i pomyślałam, że to ostatnia szansa w tym roku, gdyż niedługo pomidory nie będą już tak smaczne. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej i jej męża, został jednak odrobinę przeze mnie zmieniony.

Składniki:

4 pomidory
1/2 szklanki mąki groszkowej(z ciecierzycy)
1/3 szklanki wody
3/4 szklanki otrębów owsianych
słodka papryka w proszku, sól, olej do smażenia

Wykonanie:

Pomidory pokroić na grube plastry i zanurzać w cieście przygotowanym z mąki groszkowej, wody i szczypty soli. Następnie obtaczać w otrębach owsianych i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż się przyrumienią. Przed podaniem posypać słodką papryką w proszku.

4 komentarze:

  1. przyznam, ze jeszcze nie jadlam, ale wygladaja smakowicie, wiec moze sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest wspaniały smak! muszę je znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, przypominają mi słoneczne dni w Italii.
    nawet nie wiem, dlaczego.
    ale na pewno takie dojrzałe w słońcu, obsmażone, smakują wyśmienicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, choć ja bym chyba nie wytrzymała i wsunęła świezego pomidora przed smazeniem ;)

    OdpowiedzUsuń