niedziela, 10 października 2010

PIECZONE PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI



Bardzo lubimy placuszki, tak więc taki sposób wykorzystania pozostałych śliwek był najlepszy. Jednak pierwszy raz robiłam placuszki z ciasta olejowo - serowego i muszę powiedzieć, że było warto. Będę wracać częściej do tego rodzaju ciasta.

Składniki:

360g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g chudego twarogu (bardzo dobrze odciśniętego)
100g cukru
1 jajko
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
szczypta soli
0.5 kg śliwek
brązowy cukier, kardamon i stopione masło

Wykonanie:

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać olej, mleko, jajko i dalej ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, jeżeli jest zbyt sztywne dodać odrobinę śmietany(ja nie dodawałam). Ciasto podzielić na 16 kulek i z każdej z nich wałkować małe placuszki, robić niewielkie wgłębienie w środku i obkładać śliwkami. Wierzch posypać brązowym cukrem i kardamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 - 25 minut. W połowie pieczenia posmarować placuszki stopionym masłem.

5 komentarzy:

  1. cudowne!
    jeju, poproszę taki placuszek.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! przypominają mi podstawówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowite:) ze szklanka mleka bym takie zjadla na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń