niedziela, 10 października 2010
PIECZONE PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI
Bardzo lubimy placuszki, tak więc taki sposób wykorzystania pozostałych śliwek był najlepszy. Jednak pierwszy raz robiłam placuszki z ciasta olejowo - serowego i muszę powiedzieć, że było warto. Będę wracać częściej do tego rodzaju ciasta.
Składniki:
360g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g chudego twarogu (bardzo dobrze odciśniętego)
100g cukru
1 jajko
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
szczypta soli
0.5 kg śliwek
brązowy cukier, kardamon i stopione masło
Wykonanie:
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać olej, mleko, jajko i dalej ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, jeżeli jest zbyt sztywne dodać odrobinę śmietany(ja nie dodawałam). Ciasto podzielić na 16 kulek i z każdej z nich wałkować małe placuszki, robić niewielkie wgłębienie w środku i obkładać śliwkami. Wierzch posypać brązowym cukrem i kardamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 - 25 minut. W połowie pieczenia posmarować placuszki stopionym masłem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cudowne!
OdpowiedzUsuńjeju, poproszę taki placuszek.
wspaniałe! przypominają mi podstawówkę :)
OdpowiedzUsuńfajne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite:) ze szklanka mleka bym takie zjadla na sniadanko:)
OdpowiedzUsuń