wtorek, 12 października 2010
ZUPA KREM Z DYNI Z POMARAŃCZĄ
Rozgrzewająca zupa z dość mocno wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Mi smakowała i z pewnością wrócę do tego przepisu jeszcze w tym roku, gdyż mam mnóstwo dyni w zamrażalniku.
Źródło - "Kuchnia Włoska" Penny Stephens z moimi zmianami.
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
750g dyni pokrojonej na kawałki
1l bulionu
1 pomarańcza
1 łyżka świeżego tymianku
150 ml mleka
Wykonanie:
Pokrojoną cebulę zeszklić w garnku na niewielkiej ilości oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię i tymianek. Całość zalać bulionem i gotować, aż dynia zmięknie. Dodać sok z pomarańczy i otartą skórkę (z połowy pomarańczy) i zmiksować na krem. Na koniec dolać mleko i wymieszać. Podawałam z ryżem jaśminowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
niesamowicie trafione połączenie!
OdpowiedzUsuńdynia i pomarancza, ale smakowite polaczenie:) na taka zupke to mam wielka chrapkę:)
OdpowiedzUsuńdyni z pomarańczą w takim wykonaniu jeszcze nie próbowałam, w zasadzie w żadnej innej postaci nie robiłam ich razem. Jestem bardzo ciekawa jak by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńW zasadzie chyba nigdy nie jadłam zupy z dyni na ostro, a to oznacza, że koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam, oczywiście zmodyfikowałam jak większość przepisów ale inspirowałam się tym, zrobiłam na mięsku z marchewką selerem(na bazie rosołu znaczy się:)ze śmietaną, i pomarańczą oczywiście-tego jeszcze nie próbowałam:) pycha:)
OdpowiedzUsuń