piątek, 26 listopada 2010

BARBARI CZYLI PERSKI CHLEBEK



Ten lekki i chrupiący chlebek to podobno przysmak śniadaniowy na irańskich stołach.
U mnie w wersji z czarnuszką, w oryginalnym przepisie,który znalazłam w książce "Ultimate bread" z ziarnem sezamowym.

Składniki:

3 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżki ziaren

Wykonanie:

Miód rozpuścić w 2/3 szklanki wody, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut. W innym naczyniu umieścić mąkę z solą. Dodać do niej zawartość szklanki, oliwę i tyle pozostałej ilości wody, aby uzyskać wilgotne i sprężyste ciasto. Wyrabiać 10 minut i odłożyć do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto przebić, podzielić na 4 części i uformować z nich dyski. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Przełożyć na blachę do pieczenia. W każdym dysku zrobić wgniecenia za pomocą palców, posmarować wierzch oliwą i posypać ziarnem. Piec w piecu nagrzanym do 220C przez około 20 minut.

9 komentarzy:

  1. ciekawie wygląda. w sumie nigdy nie korzystałam z czarnuszki. na pewno kiedyś wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada,ja kupuje tutaj w Niemczech taki(tzn ,nie taki ladny jak twoj) o nazwie Fladenbrot,to jest turecki chlebek ,uwielbiam go!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jak z czarnuszką, to z chęcią bym spróbowała:) to moja ulubiona przyprawa, nawet sandwicze posypują nią:)
    Miłego weeekendu Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich wypieków jakoś najbardziej pasuje mi czarnuszka...chyba dlatego, że w Turcji właśnie z nią najczęściej jadałam pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie chlebki. zawsze są miękkie i idealnie pasują do różnych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada apetycznie:) i chetnie bym skubnela kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie przyrumieniony. tego typu pieczywo uwielbiam jeść na sucho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poza tym, że pewnie są pyszne to przypominają cebulaczki, które bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za miłe słowa i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń