wtorek, 23 listopada 2010

CIASTECZKA RYŻOWE ZE ŚMIETANĄ I MANGO


Pomysł na ciasteczka inspirowany przepisem Gordona Ramsaya.

Składniki:

150g mąki
100g kleiku ryżowego
125g masła
1 jajko
80g cukru
kubeczek śmietany 36% (chyba tylko Piątnica taką robi)
łyżka cukru waniliowego
owoce mango w syropie

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę oraz kleik i wyrobić ciasto. Schłodzić. Następnie wałkować i wycinać szklanką kółka. Piec w temperaturze 160C przez 20 minut. Śmietanę wymieszać z cukrem i nakładać na wystudzone ciastka. Wierzch dekorować owocami mango.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego:) następnym razem spróbuję z mango i smietana:)
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie probowalam dodawac kleiku do ciastek,i prosze ile stracilam

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka jadałam w dzieciństwie i pamiętam, że szalałam za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, robiłam kiedyś ciastka z kleiku ryżowego - i pamiętam, że bardzo mi smakowały.
    Może ponowię eksperyment?

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadlabym sobie takie ciasteczko i to pewnie nie jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za komentarze i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń