wtorek, 23 listopada 2010
CIASTECZKA RYŻOWE ZE ŚMIETANĄ I MANGO
Pomysł na ciasteczka inspirowany przepisem Gordona Ramsaya.
Składniki:
150g mąki
100g kleiku ryżowego
125g masła
1 jajko
80g cukru
kubeczek śmietany 36% (chyba tylko Piątnica taką robi)
łyżka cukru waniliowego
owoce mango w syropie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę oraz kleik i wyrobić ciasto. Schłodzić. Następnie wałkować i wycinać szklanką kółka. Piec w temperaturze 160C przez 20 minut. Śmietanę wymieszać z cukrem i nakładać na wystudzone ciastka. Wierzch dekorować owocami mango.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego:) następnym razem spróbuję z mango i smietana:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
jeszcze nie probowalam dodawac kleiku do ciastek,i prosze ile stracilam
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka jadałam w dzieciństwie i pamiętam, że szalałam za nimi :)
OdpowiedzUsuńO, robiłam kiedyś ciastka z kleiku ryżowego - i pamiętam, że bardzo mi smakowały.
OdpowiedzUsuńMoże ponowię eksperyment?
zjadlabym sobie takie ciasteczko i to pewnie nie jedno:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń