poniedziałek, 29 listopada 2010
RIGATONI Z POMIDORKAMI, BAZYLIĄ I RICOTTĄ
...czyli iście letni obiad w bardzo zimowy dzień. Z przepisu Tessy Caponi Borawskiej.
Składniki:
20 pomidorków cherry
pół łyżeczki cukru pudru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
125g sera ricotta
liście bazylii
starty parmezan
250g makaronu rigatoni
Wykonanie:
Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, szczyptą soli i skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Ostudzić, rozgnieść widelcem z ricottą i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem, dodać trochę liści bazylii. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o, podoba mi się taka propozycja. przywołuje myśli o lecie :)
OdpowiedzUsuńto ja poprosze porcyjke tego pysznego jedzonka:)
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie kojarzy się z latem...
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść miseczkę takiego makaronu w chłodny dzien...
aromatycznie. dodatek cukru pudru mnie zaciekawił.
OdpowiedzUsuń