poniedziałek, 29 listopada 2010

RIGATONI Z POMIDORKAMI, BAZYLIĄ I RICOTTĄ



...czyli iście letni obiad w bardzo zimowy dzień. Z przepisu Tessy Caponi Borawskiej.

Składniki:

20 pomidorków cherry
pół łyżeczki cukru pudru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
125g sera ricotta
liście bazylii
starty parmezan
250g makaronu rigatoni

Wykonanie:

Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, szczyptą soli i skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Ostudzić, rozgnieść widelcem z ricottą i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem, dodać trochę liści bazylii. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać.

4 komentarze:

  1. o, podoba mi się taka propozycja. przywołuje myśli o lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poprosze porcyjke tego pysznego jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, zdecydowanie kojarzy się z latem...
    Aż chciałoby się zjeść miseczkę takiego makaronu w chłodny dzien...

    OdpowiedzUsuń
  4. aromatycznie. dodatek cukru pudru mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń