poniedziałek, 13 grudnia 2010

BUNUELOS



To przysmak popularny w krajach Ameryki Południowej, a także w Hiszpanii. Dodatkowo jego nazwa przywodzi na myśl jednego z moich ulubionych reżyserów - Luisa Bunuela.
Dlatego też nie mogłam pominąć tego przepisu Nigelli i bunuelos cieszyły nasze podniebienia w niedzielny poranek. Oczywiście jako dodatek do małej czarnej.

Składniki:

150g mąki
1 jajko
60ml mleka
15ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Pozostałe składniki umieścić w robocie i wymieszać. Dodać mleko z jajkiem i wymieszać do uzyskania ciasta. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące dodać jeszcze łyżkę mąki. Formować kulki wielkości małych pomidorków i smażyć w głębokim tłuszczu z dwóch stron. Osączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. mmm... ale pycha:) zjadlabym takie smakolyki:)
    ja robie podobne tylko, ze zamiast mleka dodaje serek homogenizowany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę jakby placuszki, trochę jakby pączki...apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie puchate pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności u Ciebie. Takie a la pączki. :)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń