środa, 15 grudnia 2010

SERNIK PIERNIKOWO POMARAŃCZOWY



Sernik w klimacie świątecznym, bo z piernikowym spodem i masą serową z lekką nuta pomarańczy.

Składniki:

200g pierniczków ( ja użyłam tych, tylko bez dodatku kandyzowanego melona)
80g masła
800g twarogu sernikowego
100ml śmietany kremówki
150g cukru pudru
50g budyniu śmietankowego
4 jajka
sok z 1 pomarańczy i odrobinę utartej skórki
kakao i cynamon do posypania

Wykonanie:

Pierniczki zmiksować z masłem i otrzymanymi okruszkami wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm. Włożyć do lodówki na godzinę. Do malaksera włożyć twaróg, śmietanę, cukier puder, budyń i jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Na koniec do masy wmieszać sok z pomarańczy i wylać ją na wcześniej przygotowany spód z pierniczków. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez godzinę lub trochę dłużej. Po ostudzeniu sernik posypać kakaem i cynamonem.

12 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! Piernikowy sernik to idealny wypiek na święta!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zimą pomarańczowe aromaty są magiczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo aromatyczny i aksamitny, po prostu idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny. ale bym zjadła :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za tak wiele miłych słów i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki zawsze mi się kojarzą imprezowo, super. Bardzo lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń