środa, 15 grudnia 2010
SERNIK PIERNIKOWO POMARAŃCZOWY
Sernik w klimacie świątecznym, bo z piernikowym spodem i masą serową z lekką nuta pomarańczy.
Składniki:
200g pierniczków ( ja użyłam tych, tylko bez dodatku kandyzowanego melona)
80g masła
800g twarogu sernikowego
100ml śmietany kremówki
150g cukru pudru
50g budyniu śmietankowego
4 jajka
sok z 1 pomarańczy i odrobinę utartej skórki
kakao i cynamon do posypania
Wykonanie:
Pierniczki zmiksować z masłem i otrzymanymi okruszkami wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm. Włożyć do lodówki na godzinę. Do malaksera włożyć twaróg, śmietanę, cukier puder, budyń i jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Na koniec do masy wmieszać sok z pomarańczy i wylać ją na wcześniej przygotowany spód z pierniczków. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez godzinę lub trochę dłużej. Po ostudzeniu sernik posypać kakaem i cynamonem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Piernikowy sernik to idealny wypiek na święta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
super wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity serniczek!
OdpowiedzUsuńzimą pomarańczowe aromaty są magiczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczny i aksamitny, po prostu idealny!
OdpowiedzUsuńidealny. ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jak ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńJaki piękny kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak wiele miłych słów i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSerniki zawsze mi się kojarzą imprezowo, super. Bardzo lubię takie połączenia.
OdpowiedzUsuń