piątek, 3 grudnia 2010
HERBATNIKI HISZPAŃSKIE
Przepis znaleziony w magazynie "Kuchnia".
Składniki:
400g mąki
200g masła
15g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
100 ml mleka
150g gorzkiej czekolady
1 utłuczony goździk
1 pudełeczko śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło pokroić na małe kawałki i wymieszać w robocie z mąką i cukrami. Dodać żółtka i mleko. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Piec w temperaturze 180C przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić krem, czyli rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać goździka i śmietanę. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Nakładać kem na jedno ciasteczko i przykrywać drugim takim samym. Posypywać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Slicze ciasteczka,jak z reklamy...skubnelam sobie jedno;)
OdpowiedzUsuńsą przeurocze, równiutkie, jak spod igły.. :)
OdpowiedzUsuńach jakie sliczne ciasteczka:) chetnie sie poczestuje:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak sklejone ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPyszne i piękne! A jak hiszpańskie,to częstuję się jednym...
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przełożenie czekolada.// goździk. Jak dla mnie idealnie przełamuije słodki smak ciasta kruchego.. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygladają cudnie! Wsspaniałe na prezent dla kogos ;)
OdpowiedzUsuńale śliczne!
OdpowiedzUsuńzapakowane w celofan lub jakieś ozdobne pudełeczko są idealnym pomysłem na prezent.
Bardzo dziękuję za miłe słowa i komentarze.
OdpowiedzUsuńEmmo, Karmelitko te ciasteczka były dodatkiem do prezentu urodzinowego dla Kogoś.
Sliczne ciasteczka. Dodatek gozdzika do kremu bardzo mnie zaintrygowal :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ten krem musi być cudowny :) Nadziewałam kiedyś podobnym tartę.
OdpowiedzUsuń