piątek, 3 grudnia 2010

HERBATNIKI HISZPAŃSKIE


Przepis znaleziony w magazynie "Kuchnia".

Składniki:

400g mąki
200g masła
15g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
100 ml mleka

150g gorzkiej czekolady
1 utłuczony goździk
1 pudełeczko śmietany kremówki

Wykonanie:

Masło pokroić na małe kawałki i wymieszać w robocie z mąką i cukrami. Dodać żółtka i mleko. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Piec w temperaturze 180C przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić krem, czyli rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać goździka i śmietanę. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Nakładać kem na jedno ciasteczko i przykrywać drugim takim samym. Posypywać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Slicze ciasteczka,jak z reklamy...skubnelam sobie jedno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. są przeurocze, równiutkie, jak spod igły.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach jakie sliczne ciasteczka:) chetnie sie poczestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tak sklejone ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i piękne! A jak hiszpańskie,to częstuję się jednym...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się przełożenie czekolada.// goździk. Jak dla mnie idealnie przełamuije słodki smak ciasta kruchego.. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladają cudnie! Wsspaniałe na prezent dla kogos ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale śliczne!
    zapakowane w celofan lub jakieś ozdobne pudełeczko są idealnym pomysłem na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za miłe słowa i komentarze.
    Emmo, Karmelitko te ciasteczka były dodatkiem do prezentu urodzinowego dla Kogoś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sliczne ciasteczka. Dodatek gozdzika do kremu bardzo mnie zaintrygowal :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten krem musi być cudowny :) Nadziewałam kiedyś podobnym tartę.

    OdpowiedzUsuń