poniedziałek, 20 grudnia 2010
MINISZARLOTKA Z KRUSZONKI OWSIANEJ
Tego dnia naszła mnie straszna chęć na szarlotkę. Moją ulubioną jest misiankowa. Nie chciało mi się jednak tego dnia spędzać dużo czasu w kuchni. Tak powstały miniszarlotki. Zamiast ciasta przygotowałam coś w rodzaju kruszonki z płatków owsianych, a jabłka przygotowałam tak jak do szarlotki misiankowej.
Składniki:
100g płatków owsianych
30g mąki
50g miękkiego masła
0,5 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mleka w proszku
szczypta sody oczyszczonej
2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
1 płaska łyżeczka cynamonu
1łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
Pokrojone jabłka posypać cynamonem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować kruszonkę, czyli dobrze wymieszać pozostałe składniki. Naczynka do zapiekania wypełniać warstwą kruszonki(dobrze docisnąć), później wykładać grubą warstwę jabłek i posypywać wierzch kruszonką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C, aż kruszonka zbrązowieje. Z podanej ilości składników wyszły mi 4 porcje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
niesamowicie smakowicie wygląda:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) bardzo fajnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda! Idealna na nagły głód słodyczowy. :)
OdpowiedzUsuńniemal we wszystkich wypiekach lubię wersje mini bardziej od tych tradycyjnych :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarne-smaki.blogspot.com/
mmm... narobilas mi smaku:) szarlotka wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i zaintrygowało mnie to mleko w proszku ;-)
OdpowiedzUsuń