poniedziałek, 20 grudnia 2010

MINISZARLOTKA Z KRUSZONKI OWSIANEJ



Tego dnia naszła mnie straszna chęć na szarlotkę. Moją ulubioną jest misiankowa. Nie chciało mi się jednak tego dnia spędzać dużo czasu w kuchni. Tak powstały miniszarlotki. Zamiast ciasta przygotowałam coś w rodzaju kruszonki z płatków owsianych, a jabłka przygotowałam tak jak do szarlotki misiankowej.

Składniki:

100g płatków owsianych
30g mąki
50g miękkiego masła
0,5 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mleka w proszku
szczypta sody oczyszczonej
2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
1 płaska łyżeczka cynamonu
1łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny

Wykonanie:

Pokrojone jabłka posypać cynamonem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować kruszonkę, czyli dobrze wymieszać pozostałe składniki. Naczynka do zapiekania wypełniać warstwą kruszonki(dobrze docisnąć), później wykładać grubą warstwę jabłek i posypywać wierzch kruszonką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C, aż kruszonka zbrązowieje. Z podanej ilości składników wyszły mi 4 porcje.

7 komentarzy:

  1. niesamowicie smakowicie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :) bardzo fajnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda! Idealna na nagły głód słodyczowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niemal we wszystkich wypiekach lubię wersje mini bardziej od tych tradycyjnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :)

    http://kulinarne-smaki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... narobilas mi smaku:) szarlotka wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda i zaintrygowało mnie to mleko w proszku ;-)

    OdpowiedzUsuń