czwartek, 6 stycznia 2011

CAKE Z KURCZAKIEM I ESTRAGONEM



Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia"(czerwiec 2010)z artykułu o domowym jedzeniu mieszkańców Paryża.

Składniki:

200g piersi z kurczaka
2 szalotki
50g świeżego estragonu(ja użyłam 2 łyżeczki suszonego)
3 jajka
150g mąki
torebka suszonych drożdży
100g sera żółtego
10ml mleka
10ml oleju

Wykonanie:

Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną szalotkę i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodać estragon i doprawić solą i pieprzem. Osobno wymieszać jajka z mąką i drożdżami, dolewać stopniowo olej i ciepłe mleko. Dodać starty ser oraz zawartość patelni i wszystko dobrze wymieszać. Masą wypełnić wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 minut.

11 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalny przepis. Ciekawa jestem smaku, choc z pewnością estragon nadaje wspaniały aromat :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie się zapowiada;) bardzo oryginalny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciasta na słono :-) A kurczak i estragon świetnie do siebie pasują. Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo to interesujące szczególnie, że nigdy nie robiłam i nie próbowałam takiego słonego ciasta. Muszę kiedyś zaskoczyć czymś takim znajomych.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawie i z pewnością pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam estragon w połączeniu z kurczakiem. Ten przepis jest jakby stworzony dla mnie. Pozdrawiam noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto w niesłodkiej wersji.. zaskakujące.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis. ciasto na sposób wytrawny, fajnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis:) i jak smakowicie wyglada takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada przepysznie, chociaz jeszcze nie jadlam czegos takiego.

    OdpowiedzUsuń