czwartek, 6 stycznia 2011
CAKE Z KURCZAKIEM I ESTRAGONEM
Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia"(czerwiec 2010)z artykułu o domowym jedzeniu mieszkańców Paryża.
Składniki:
200g piersi z kurczaka
2 szalotki
50g świeżego estragonu(ja użyłam 2 łyżeczki suszonego)
3 jajka
150g mąki
torebka suszonych drożdży
100g sera żółtego
10ml mleka
10ml oleju
Wykonanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną szalotkę i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodać estragon i doprawić solą i pieprzem. Osobno wymieszać jajka z mąką i drożdżami, dolewać stopniowo olej i ciepłe mleko. Dodać starty ser oraz zawartość patelni i wszystko dobrze wymieszać. Masą wypełnić wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo oryginalny przepis. Ciekawa jestem smaku, choc z pewnością estragon nadaje wspaniały aromat :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ciekawie się zapowiada;) bardzo oryginalny pomysł
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta na słono :-) A kurczak i estragon świetnie do siebie pasują. Buziaki ;*
OdpowiedzUsuńBardzo to interesujące szczególnie, że nigdy nie robiłam i nie próbowałam takiego słonego ciasta. Muszę kiedyś zaskoczyć czymś takim znajomych.
OdpowiedzUsuńciekawie i z pewnością pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam estragon w połączeniu z kurczakiem. Ten przepis jest jakby stworzony dla mnie. Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńciasto w niesłodkiej wersji.. zaskakujące.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis. ciasto na sposób wytrawny, fajnie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Super przepis!
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) i jak smakowicie wyglada takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie, chociaz jeszcze nie jadlam czegos takiego.
OdpowiedzUsuń