piątek, 28 stycznia 2011

CHILI Z SEREM



Gdy zobaczyłam ten przepis w nowej książce Nigelli "Kitchen", wiedziałam, że to tylko kwestia czasu, kiedy go wypróbuję.

Składniki:

500g mielonej wołowiny
100g kiełbasy chorizo
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 puszka fasoli kidney
1 puszka pomidorów pelati
100g sera cheddar (Nigella używała mozzarelli)

Wykonanie:

Chorizo pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, aż wycieknie z niej pomarańczowy tłuszcz. W tłuszczu tym podsmażyć wołowinę, kiedy zacznie zmieniać barwę dodać kakao, oregano i przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Dodać pomidory z puszki i około 150 ml wody. Dusić około 20 minut, pod koniec dodać dobrze opłukaną fasolę. Do gotowego jeszcze bulgoczące dania zetrzeć ser. Ja podawałam z brązowym ryżem.

9 komentarzy:

  1. Robiłam to chili niedawno. Było przepyszne :) pozdrawiam cieplutko. Ja tez aktualnie buszuję w tej książce i wypróbowuje kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne jak dla mnie . i dobrze że bez mozzarelli bo jakoś mi tutaj nie pasuje;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że chili to jeszcze ser - no fantastycznie jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. chili, ser i chorizo... och, koniecznie muszę przygotowac. ze względu na te składniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz na zimowe rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne! :-) I ja niedługo przygotuję. Nigella i jej książki to poezja smaków.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś starłam się zrobić chili z przepisu Nigelli, bardzo podobnego przepisu i zupełnie mi nie wyszło. Szkoda, bo to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń