piątek, 28 stycznia 2011
CHILI Z SEREM
Gdy zobaczyłam ten przepis w nowej książce Nigelli "Kitchen", wiedziałam, że to tylko kwestia czasu, kiedy go wypróbuję.
Składniki:
500g mielonej wołowiny
100g kiełbasy chorizo
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 puszka fasoli kidney
1 puszka pomidorów pelati
100g sera cheddar (Nigella używała mozzarelli)
Wykonanie:
Chorizo pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, aż wycieknie z niej pomarańczowy tłuszcz. W tłuszczu tym podsmażyć wołowinę, kiedy zacznie zmieniać barwę dodać kakao, oregano i przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Dodać pomidory z puszki i około 150 ml wody. Dusić około 20 minut, pod koniec dodać dobrze opłukaną fasolę. Do gotowego jeszcze bulgoczące dania zetrzeć ser. Ja podawałam z brązowym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam to chili niedawno. Było przepyszne :) pozdrawiam cieplutko. Ja tez aktualnie buszuję w tej książce i wypróbowuje kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńidealne jak dla mnie . i dobrze że bez mozzarelli bo jakoś mi tutaj nie pasuje;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mniam :)
OdpowiedzUsuńNie dość że chili to jeszcze ser - no fantastycznie jak dla mnie!
OdpowiedzUsuńchili, ser i chorizo... och, koniecznie muszę przygotowac. ze względu na te składniki.
OdpowiedzUsuńw sam raz na zimowe rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Cudowne! :-) I ja niedługo przygotuję. Nigella i jej książki to poezja smaków.
OdpowiedzUsuńUściski!
Kiedyś starłam się zrobić chili z przepisu Nigelli, bardzo podobnego przepisu i zupełnie mi nie wyszło. Szkoda, bo to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń