piątek, 14 stycznia 2011
CZOSNKOWO-CYTRYNOWY KURCZAK
Po powrocie z krótkiego urlopu w górach ogarnęło mnie okropne lenistwo, a moja aktywność w kuchni spadła do minimum. Powoli jednak wszystko zaczyna wracać do normy. Dzisiaj przyrządziłam proste danie z tego, co akurat było w lodówce. Pamiętam, że kiedyś ( na początku swojej telewizyjnej kariery) podobne danie proponował Pascal Brodnicki.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
500g pieczarek
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
kilka łyżek śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurka pokroić w kostkę, posolić i oprószyć pieprzem. Podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć obrane i pokrojone pieczarki. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dusić jeszcze 2 minuty,włożyć z powrotem kawałki kurczaka i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i posypać posiekaną natką. Podawać z brązowym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
OOOOOOOO...to sa moje smaki!!pycha
OdpowiedzUsuńostatnio spodobało mi się połączenie czosnku i cytryny :)
OdpowiedzUsuńszybkie, proste i smaczne;) to lubię ;)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie, a podany jak w dobrej restauracji!
OdpowiedzUsuńmniam:) chetnie bym zjadla taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńczosnkowo-cytrynowy? oryginalne połączenie
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka w takim wydaniu :-) Uściski!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie smaków ;]
OdpowiedzUsuńpasuje do siebie. i zapewne wybornie smakuje ;]