piątek, 14 stycznia 2011

CZOSNKOWO-CYTRYNOWY KURCZAK



Po powrocie z krótkiego urlopu w górach ogarnęło mnie okropne lenistwo, a moja aktywność w kuchni spadła do minimum. Powoli jednak wszystko zaczyna wracać do normy. Dzisiaj przyrządziłam proste danie z tego, co akurat było w lodówce. Pamiętam, że kiedyś ( na początku swojej telewizyjnej kariery) podobne danie proponował Pascal Brodnicki.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
500g pieczarek
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
kilka łyżek śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurka pokroić w kostkę, posolić i oprószyć pieprzem. Podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć obrane i pokrojone pieczarki. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dusić jeszcze 2 minuty,włożyć z powrotem kawałki kurczaka i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i posypać posiekaną natką. Podawać z brązowym ryżem.

8 komentarzy:

  1. OOOOOOOO...to sa moje smaki!!pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio spodobało mi się połączenie czosnku i cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie, proste i smaczne;) to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada cudnie, a podany jak w dobrej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam:) chetnie bym zjadla taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. czosnkowo-cytrynowy? oryginalne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię kurczaka w takim wydaniu :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne połączenie smaków ;]
    pasuje do siebie. i zapewne wybornie smakuje ;]

    OdpowiedzUsuń