poniedziałek, 17 stycznia 2011
TARTA Z PORAMI
Szybka i smaczna propozycja na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Dla tych, którzy zawsze maja pod ręka ciasto francuskie, tak jak ja. Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia francuska)
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
2 duże pory umyte i pokrojone na krążki
120g sera camembert
150ml śmietany kremówki
1 jajko
3 łyżki tartego parmezanu
szczypta pieprzu kajeńskiego
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ciastem wyłożyć formę na tartę. Na patelnię wlać trochę oliwy i podsmażyć pory, aż zmiękną. W innym naczyniu podgrzać śmietanę i dodać pokruszony camembert, poczekać aż się roztopi. Lekko wystudzić i dodać jajko oraz pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Na formę z ciastem wyłożyć podsmażone pory i zalać je masą serową. Wierzch posypać parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dużo już słyszałam o porowych tartach, ale jeszcze nie piekłam. Zdecydowanie podoba mi się połączenie z ciastem francuskim i camembertem. Uściski!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie z tymi porami!
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie że aż slinka poleciała
OdpowiedzUsuńWygląda jak większa wersja moich ukochanych malutkich placuszków lotaryńskich.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńale ładnie zapieczona. wyobrażam sobie ten ciągnący się ser :)
OdpowiedzUsuń