poniedziałek, 17 stycznia 2011

TARTA Z PORAMI



Szybka i smaczna propozycja na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Dla tych, którzy zawsze maja pod ręka ciasto francuskie, tak jak ja. Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia francuska)

Składniki:

arkusz ciasta francuskiego
2 duże pory umyte i pokrojone na krążki
120g sera camembert
150ml śmietany kremówki
1 jajko
3 łyżki tartego parmezanu
szczypta pieprzu kajeńskiego
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ciastem wyłożyć formę na tartę. Na patelnię wlać trochę oliwy i podsmażyć pory, aż zmiękną. W innym naczyniu podgrzać śmietanę i dodać pokruszony camembert, poczekać aż się roztopi. Lekko wystudzić i dodać jajko oraz pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Na formę z ciastem wyłożyć podsmażone pory i zalać je masą serową. Wierzch posypać parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Dużo już słyszałam o porowych tartach, ale jeszcze nie piekłam. Zdecydowanie podoba mi się połączenie z ciastem francuskim i camembertem. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie z tymi porami!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak apetycznie że aż slinka poleciała

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak większa wersja moich ukochanych malutkich placuszków lotaryńskich.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ładnie zapieczona. wyobrażam sobie ten ciągnący się ser :)

    OdpowiedzUsuń