sobota, 12 lutego 2011

IRLANDZKIE BUŁECZKI OWSIANE



Kolejny przepis z książki "Kuchnia" autorstwa Nigelli.
Bardzo lubię tę książkę. Przepisy w niej zawarte są proste, szybkie i ciekawe, a ostatnio takie są mi potrzebne.
No i jeszcze jedna zaleta przepisów Nigelli - zawsze się udają.
Dzisiaj upiekłam irlandzkie bułeczki na sodzie i jedyne co zmieniłam w przepisie to zastąpiłam płatki owsiane otrębami owsianymi.

Składniki:

400g mąki
100g otrąb owsianych
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300ml porteru
150ml maślanki
4 łyżki oleju
4 łyżki płynnego miodu (użyłam gryczanego)

Wykonanie:

W jednym naczyniu połączyć suche składniki, w innym mokre. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Finalnie masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać małe garście ciasta i wygładzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez około 15 minut.

8 komentarzy:

  1. och, jak ja bym dziś chciała jedną na śniadanie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Droga a ja właśnie przeglądałam książkę i przymierzałam się do ich upieczenia, nasze myśli błądzą w podobnych rewirach :) no niestety nie mam w domu piwa co mi uniemożliwia wykonanie tychże bułeczek :( ale co się odwlecze... buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tę książkę, często siadam z nią w fotelu i po prostu przeglądam, by nacieszyć oczy i pomarzyć sobie, którą pyszność przygotuję jako kolejna...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piekne pulchne i kolorki takie ladne...no i serek -pycha!!rozpusta wrecz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię owsiane wypieki :-) Lubię chyba wszystko z płatkami owsianymi, a wszystko dlatego, że uwielbiam owsiankę :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe śniadanie musi być z takimi bułeczkami

    OdpowiedzUsuń