poniedziałek, 7 lutego 2011

PANKEJKI Z KREMEM CYTRYNOWYM


Gdy za oknem szaro, ponuro i mokro, trzeba to sobie w jakiś sposób zrekompensować. Proponuję coś radosnego na śniadanie. U mnie były to pankejki z kremem cytrynowym z przepisu Magdy Gessler.

Składniki:

na ciasto:
100g mąki
10g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
250ml mleka
25g stopionego masła
1 i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego

na krem:
1 jajko
1 żółtko
50g cukru pudru
80g stopionego masła (ja użyłam 50g)
sok i skórka otarta z 2 cytryn (skórkę wzięłam z połowy)

Wykonanie:

Ciasto na pankejki należy przygotować dzień wcześniej. W tym celu mieszamy wszystkie składniki na ciasto, tak, aby nie było grudek. Następnego dnia smażymy na patelni bez tłuszczu małe placuszki. W celu przygotowania kremu ubijamy jajko, żółtko i cukier, potem dodajemy sok z cytryny i masło.Przelewamy wszystko do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje i później jeszcze około 3 minut.

Ps. Krem należy gotować w naczyniu ze stali kwasoodpornej lub ceramicznym i nie należy mieszać go metalową łyżką, aby nie miał metalicznego posmaku.

16 komentarzy:

  1. Apetyczne! Pochłonęłabym taką górę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze nic z przepisów Gessler. Wyglądają wspaniale :-) Uścisk!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohoho! Już od dawna mi się marzą takie amerykańskie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały pomysł. Podoba mi się bardzo. Może zrealizuję dziś.

    OdpowiedzUsuń
  5. słoneczna propozycja. podoba mi się ten krem cytrynowy

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niedawno jadłam dokładnie takie pyszne śniadanko.Wspaniałe,prawda?

    OdpowiedzUsuń
  8. na takie pankejki to ja się skuszę chętnie

    OdpowiedzUsuń
  9. cudnie wyglądają, ale nie znoszę smażyć pankejków, nie do konca mi wychodza

    OdpowiedzUsuń
  10. Przecudowny ten krem. Bez wątpienia wnosi mnóstwo słońca do szarej rzeczywistości. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie pankejki :) Z kremem cytrynowym muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj, oj... szykujcie się, bo zgłodniałam xd

    OdpowiedzUsuń
  13. Z cytryną, mniam..chętnie zjadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za komentarze, cieszę się, że pankejki przypadły Wam do gustu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak patrzę na ten cytrynowy krem, to już nie mogę doczekać się kiedy je zrobię.

    OdpowiedzUsuń