poniedziałek, 7 lutego 2011
PANKEJKI Z KREMEM CYTRYNOWYM
Gdy za oknem szaro, ponuro i mokro, trzeba to sobie w jakiś sposób zrekompensować. Proponuję coś radosnego na śniadanie. U mnie były to pankejki z kremem cytrynowym z przepisu Magdy Gessler.
Składniki:
na ciasto:
100g mąki
10g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
250ml mleka
25g stopionego masła
1 i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
na krem:
1 jajko
1 żółtko
50g cukru pudru
80g stopionego masła (ja użyłam 50g)
sok i skórka otarta z 2 cytryn (skórkę wzięłam z połowy)
Wykonanie:
Ciasto na pankejki należy przygotować dzień wcześniej. W tym celu mieszamy wszystkie składniki na ciasto, tak, aby nie było grudek. Następnego dnia smażymy na patelni bez tłuszczu małe placuszki. W celu przygotowania kremu ubijamy jajko, żółtko i cukier, potem dodajemy sok z cytryny i masło.Przelewamy wszystko do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje i później jeszcze około 3 minut.
Ps. Krem należy gotować w naczyniu ze stali kwasoodpornej lub ceramicznym i nie należy mieszać go metalową łyżką, aby nie miał metalicznego posmaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Apetyczne! Pochłonęłabym taką górę ;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze nic z przepisów Gessler. Wyglądają wspaniale :-) Uścisk!
OdpowiedzUsuńOhoho! Już od dawna mi się marzą takie amerykańskie...
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł. Podoba mi się bardzo. Może zrealizuję dziś.
OdpowiedzUsuńsłoneczna propozycja. podoba mi się ten krem cytrynowy
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa niedawno jadłam dokładnie takie pyszne śniadanko.Wspaniałe,prawda?
OdpowiedzUsuńna takie pankejki to ja się skuszę chętnie
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają, ale nie znoszę smażyć pankejków, nie do konca mi wychodza
OdpowiedzUsuńPrzecudowny ten krem. Bez wątpienia wnosi mnóstwo słońca do szarej rzeczywistości. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubie pankejki :) Z kremem cytrynowym muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj, oj... szykujcie się, bo zgłodniałam xd
OdpowiedzUsuńZ cytryną, mniam..chętnie zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze, cieszę się, że pankejki przypadły Wam do gustu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak patrzę na ten cytrynowy krem, to już nie mogę doczekać się kiedy je zrobię.
OdpowiedzUsuńten krem jest cudowny..
OdpowiedzUsuń