piątek, 11 marca 2011
BANANOWE PLACUSZKI Z SOSEM KRÓWKOWYM
Zainspirowana przepisem Nigelli popełniłam te oto bananowe placuszki. Pyszne, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych banan - toffi, krówka, kajmak, jak kto woli.
Składniki:
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 jajko
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 banan
0,5 puszki masy krówkowej
około 5 łyżek śmietany 30%
Wykonanie:
Masło roztopić. Wszystkie składniki na placuszki połączyć i wymieszać na jednolitą masę, po czym wmieszać rozgniecionego widelcem banana. Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć placuszki. W rondelku umieścić masę krówkową i śmietankę. Podgrzewać cały czas mieszając, na koniec zmiksować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
i na śniadanie, i na obiad, i na podwieczorek - poprostu danie idealne
OdpowiedzUsuńa w składzie nie ma nigdzie banana ;)
OdpowiedzUsuńkarola.
są cudowne. bez dwóch zdań.
OdpowiedzUsuńgenialne ;) w sam raz na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńAno! Litości! Placuszki i sos krówkowy - toż to marzenie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
no właśnie,a gdzie ten banan :b ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam najmocniej za braki w przepisie, zapomniałam o kluczowym składniku, ale już się poprawiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i pozdrawiam.
Och, doskonałe! Puszyste, BANANOWE... no i ten sos. Czysta rozkoszna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jedliśmy placuszków... a sos obłędny!
OdpowiedzUsuń