piątek, 11 marca 2011

BANANOWE PLACUSZKI Z SOSEM KRÓWKOWYM



Zainspirowana przepisem Nigelli popełniłam te oto bananowe placuszki. Pyszne, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych banan - toffi, krówka, kajmak, jak kto woli.

Składniki:

150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 jajko
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 banan

0,5 puszki masy krówkowej
około 5 łyżek śmietany 30%

Wykonanie:

Masło roztopić. Wszystkie składniki na placuszki połączyć i wymieszać na jednolitą masę, po czym wmieszać rozgniecionego widelcem banana. Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć placuszki. W rondelku umieścić masę krówkową i śmietankę. Podgrzewać cały czas mieszając, na koniec zmiksować.

9 komentarzy:

  1. i na śniadanie, i na obiad, i na podwieczorek - poprostu danie idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. a w składzie nie ma nigdzie banana ;)
    karola.

    OdpowiedzUsuń
  3. są cudowne. bez dwóch zdań.

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne ;) w sam raz na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ano! Litości! Placuszki i sos krówkowy - toż to marzenie!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie,a gdzie ten banan :b ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam najmocniej za braki w przepisie, zapomniałam o kluczowym składniku, ale już się poprawiłam.
    Dziękuję za komentarze i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, doskonałe! Puszyste, BANANOWE... no i ten sos. Czysta rozkoszna rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jedliśmy placuszków... a sos obłędny!

    OdpowiedzUsuń