niedziela, 6 marca 2011

CIASTO MAKOWE BEZ MĄKI



Dawno mnie tutaj nie było. Najpierw był krótki wyjazd w ramach ferii zimowych, później zmiany w życiu zawodowym..., ale wróciłam i proponuję dzisiaj lekkie ciasto makowe. Gratka dla wielbicieli maku, do których należy mój M. Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata" autorstwa Tamary Milstein.

Składniki:

4 jajka, oddzielnie białka od żółtek
125g miękkiego masła
skórka starta z 1 cytryny(zamieniłam na skórkę z pomarańczy, bo nie lubię połączenia cytrynowo - czekoladowych smaków)
100g cukru pudru
2 łyżki kakao
50g cukru pudru
160g zmielonego maku
ewentualnie cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

W misce ubijamy mikserem żółtka jaj, masło, skórkę pomarańczową i 100g cukru pudru przez około 5 minut. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. W innej misce ubijamy białka z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Mieszamy mak z masą żółtkową, a następnie dodajemy białka jaj i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Zostawiamy w formie do ostygnięcia.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam blaty makowe! Wilgotne, ciężkie... Mmm.

    A skórka jaka wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś tak...ciasta bez mąki u innych mi imponują. Sama nie potrafię ich zrobić - chyba. Może to makowe będzie tym pierwszym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, zapisuje oczywiście do wypróbowania bom wilebicielka maku ogromna ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne to makowe ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię strukturę ciast bezmącznych. A za makiem wprost szaleję, więc przepis bardzo mi się podoba :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo zainteresował mnie ten przepis, bo mam w rodzinie osobę na diecie bezglutenowej, ale mam pytanie: czy mak przed zmieleniem namoczyć? bo jakoś nie wyobrażam sobie mielenia suchego maku?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maku przed zmieleniem nie moczymy.
      Po prostu odmierz potrzebną ilość suchego maku i zmiel go w młynku do kawy lub utrzyj w makutrze. Nie musi być bardzo dokładnie rozdrobniony, chodzi o to, aby naruszyć strukturę ziarenek maku.
      Pozdrawiam :)

      Usuń