niedziela, 6 marca 2011
CIASTO MAKOWE BEZ MĄKI
Dawno mnie tutaj nie było. Najpierw był krótki wyjazd w ramach ferii zimowych, później zmiany w życiu zawodowym..., ale wróciłam i proponuję dzisiaj lekkie ciasto makowe. Gratka dla wielbicieli maku, do których należy mój M. Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata" autorstwa Tamary Milstein.
Składniki:
4 jajka, oddzielnie białka od żółtek
125g miękkiego masła
skórka starta z 1 cytryny(zamieniłam na skórkę z pomarańczy, bo nie lubię połączenia cytrynowo - czekoladowych smaków)
100g cukru pudru
2 łyżki kakao
50g cukru pudru
160g zmielonego maku
ewentualnie cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
W misce ubijamy mikserem żółtka jaj, masło, skórkę pomarańczową i 100g cukru pudru przez około 5 minut. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. W innej misce ubijamy białka z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Mieszamy mak z masą żółtkową, a następnie dodajemy białka jaj i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam blaty makowe! Wilgotne, ciężkie... Mmm.
OdpowiedzUsuńA skórka jaka wspaniała!
Jakoś tak...ciasta bez mąki u innych mi imponują. Sama nie potrafię ich zrobić - chyba. Może to makowe będzie tym pierwszym?
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, zapisuje oczywiście do wypróbowania bom wilebicielka maku ogromna ;]
OdpowiedzUsuńfajne to makowe ciacho:)
OdpowiedzUsuńLubię strukturę ciast bezmącznych. A za makiem wprost szaleję, więc przepis bardzo mi się podoba :-) Uściski!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńbardzo zainteresował mnie ten przepis, bo mam w rodzinie osobę na diecie bezglutenowej, ale mam pytanie: czy mak przed zmieleniem namoczyć? bo jakoś nie wyobrażam sobie mielenia suchego maku?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Maku przed zmieleniem nie moczymy.
UsuńPo prostu odmierz potrzebną ilość suchego maku i zmiel go w młynku do kawy lub utrzyj w makutrze. Nie musi być bardzo dokładnie rozdrobniony, chodzi o to, aby naruszyć strukturę ziarenek maku.
Pozdrawiam :)