niedziela, 13 marca 2011
MIGDAŁOWE RACUCHY Z KASZY JAGLANEJ
W moim słodko - gorzkim świecie faza na placuszki i racuszki nadal trwa. Dzisiaj proponuję zdrowszą wersję tych przysmaków. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej - Szaciłło i Macieja Szaciłło Pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki mąki
2 szczypty sody
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego (ja dałam 3)
garść rodzynek (pominęłam)
mleko
domowa konfitura truskawkowa
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i migdały (bez skórki)zmielić porcjami w młynku do kawy. Połączyć z mąką, sodą, cukrem, solą i dodać tyle mleka, aby uzyskać gęste, racuchowe ciasto. Na patelni rozgrzać olej (używałam ryżowego) i wykładać niewielkie porcie ciasta. Smażyć z obydwu stron aż do zrumienienia. Podawać z konfiturą z truskawek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale puszyste!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się skład, podoba mi się efekt...spróbuję na bank!:)
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają. z konfiturą muszą być wyśmienite
OdpowiedzUsuńp.s. świetny tytuł książki :)
Wygląda apetycznie. Zapisuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałam przepisu na takie racuszki! A wyglądają cudownie :-) Uściski!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze.
OdpowiedzUsuńKaś, też uważam, że tytuł książki bardzo fajny.
czy kasza jaglana ma być ugotowana czy sucha??? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSucha :) pozdrawiam również
UsuńBomba! Zmieniłam trochę przepis żeby był Wege i są cudowne :D
OdpowiedzUsuń