niedziela, 13 marca 2011

MIGDAŁOWE RACUCHY Z KASZY JAGLANEJ



W moim słodko - gorzkim świecie faza na placuszki i racuszki nadal trwa. Dzisiaj proponuję zdrowszą wersję tych przysmaków. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej - Szaciłło i Macieja Szaciłło Pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki mąki
2 szczypty sody
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego (ja dałam 3)
garść rodzynek (pominęłam)
mleko

domowa konfitura truskawkowa

Wykonanie:

Kaszę jaglaną i migdały (bez skórki)zmielić porcjami w młynku do kawy. Połączyć z mąką, sodą, cukrem, solą i dodać tyle mleka, aby uzyskać gęste, racuchowe ciasto. Na patelni rozgrzać olej (używałam ryżowego) i wykładać niewielkie porcie ciasta. Smażyć z obydwu stron aż do zrumienienia. Podawać z konfiturą z truskawek.

9 komentarzy:

  1. Podoba mi się skład, podoba mi się efekt...spróbuję na bank!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wyglądają. z konfiturą muszą być wyśmienite
    p.s. świetny tytuł książki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie widziałam przepisu na takie racuszki! A wyglądają cudownie :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze.
    Kaś, też uważam, że tytuł książki bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy kasza jaglana ma być ugotowana czy sucha??? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bomba! Zmieniłam trochę przepis żeby był Wege i są cudowne :D

    OdpowiedzUsuń