wtorek, 15 marca 2011

SZARLOTKA BAWARSKA



Przeglądając blogi kulinarne można zauważyć, że jednym z najbardziej lubianych ciast jest sernik. Mój M też za nim szaleje. Jeżeli chodzi o mnie, to owszem lubię, ale zdecydowanie przed nim stawiam szarlotkę (i jeszcze kilka innych ciast), szczególnie na ciepło, z bitą śmietaną albo kulką lodów. Dzisiaj proponuję szarlotkę bawarską z dodatkiem budyniu. Przepis znalazłam w starym magazynie „Kuchnia”(niestety nie wiem w jakim numerze, ponieważ nie posiada już okładki).

Składniki:

Na ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
110g cukru
1 jajko

Na masę:
4 jabłka
700ml białego wina
130g brązowego cukru
2 budynie waniliowe

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto do połączenia składników i włożyć do lodówki na około pół godziny. W czasie gdy ciasto się chłodzi zagotować 600ml wina z cukrem, w pozostałych 100ml rozprowadzić proszek budyniowy i przelać do gotującego się wina z cukrem. Gotować jeszcze około 2 minuty, po czym dodać obrane i pokrojone w dość drobną kostkę jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Przelać masę do tortownicy z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę. Po wyjęciu z pieca ostudzić, wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i włożyć na godzinę do lodówki.

PS. Jeżeli chcecie uzyskać ładny, jasny kolor masy, zrezygnujcie z brązowego cukru i użyjcie zwykłego.

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo obiecująco! I tak nietypowo. Muszę kiedyś spróbować tej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka wygląda imponująco! ja lubię z brązowym cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę solidny kawał(eczek):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka musi być, pyszna a dodatek tej bitej śmietany powoduje że chce się zjeść monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecież to jest coś naprawdę przepięknego. Na sam widok moje kubki smakowe zaczęły działać jak szalone. Przepis zapisuję i obiecuję, że go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ją! Robiłam jakiś czas temu i smakowała niesamowicie! Świetnie się u Ciebie prezentuje!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka przewspaniała. Intryguje kształtem, zachęca kremem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda bardzo apetycznie. Białego wina jeszcze nigdy nie dodawałam do szarlotki, ale to ciekawa wersja, będę musiała przy najbliższej okazji pieczenia szarotki siegnąć po tą wetrsję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie z budyniem są przepyszne! :))
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przecież to musi być smaczne!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj jak pięknie wygląda! Tak bardzo kusi :) akurat dzisiaj piekłam jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja od dwoch dni szukam mojego starego numeru "Kuchni" zeby upiec to ciasto :)))
    Dzieki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń