środa, 30 marca 2011

TARTA Z WĄTRÓBKĄ



Ta tarta była moim kolejnym podejściem do przekonania się do wątróbki. Niestety skończyło się na tym, że zjadłam tartę, a wydłubane kawałki wątróbek pozostały na talerzu. Wiem, że nie brzmi to zachęcająco, dlatego dodam, że mój M, który jest wielbicielem wątróbki powiedział, że tarta jest genialna. Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” z 2010 r.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki gęstej śmietany
2 jajka
1 łyżka musztardy
150g wątróbki drobiowej
2 łyżki octu malinowego
ciasto francuskie

Wykonanie:

Formę na tartę wysmarować masłem. Na patelni podsmażyć wątróbki. Pod koniec smażenia dodać ocet. W robocie kuchennym zmiksować pokrojoną pierś kurczaka z jajkami, śmietaną i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Na formie rozłożyć wątróbki i zalać masą kurczakowi. Całość przykryć ciastem francuskim, którego brzegi należy docisnąć do dołu. Wierzch pozakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez około 15 minut.

3 komentarze:

  1. u mnie pewnie tez by zostala na talerzu, ale pomysl ciekawy dla lubiacych watrobke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dośc innowacyjne zastosowanie wątróbki ;]
    ale jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń