niedziela, 3 kwietnia 2011

FRODA - SZARLOTKA KANADYJSKA



Nazwę podaję za źródłem przepisu (magazyn "Kuchnia"), ale według mnie to bardziej jabłecznik lub rodzaj ciasta z jabłkami, niż szarlotka. Nie mniej jednak to bardzo smaczny i prosty w wykonaniu wypiek. Polecam dla wielbicieli szarlotek i nie tylko.

Składniki:

4 jabłka na szarlotkę
1 i 1/2 szklanki mąki
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
80g masła
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka

Wykonanie:

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jabłka, cukier, jajka ubite z mlekiem i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 45 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem.

11 komentarzy:

  1. Apetyczne ciacho, poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, ale bym sobie teraz zjadła takie ciacho:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda, pobudziła moje kubki smakowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda interesująco i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. To niesamowite! Ja piekę tą szarlotkę od lat, właśnie po odkryciu przepisu w KUCHNI! Jest wspaniała:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście wygląda bardziej jabłecznikowato :) Jak ja lubię takie kwiatkowe zastawy! :)) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. na szarlotkę mam ochotę całą dobę. szczególnie na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście, nigdy nie odmawiam takim przysmakom! Nigdy!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń