niedziela, 3 kwietnia 2011
FRODA - SZARLOTKA KANADYJSKA
Nazwę podaję za źródłem przepisu (magazyn "Kuchnia"), ale według mnie to bardziej jabłecznik lub rodzaj ciasta z jabłkami, niż szarlotka. Nie mniej jednak to bardzo smaczny i prosty w wykonaniu wypiek. Polecam dla wielbicieli szarlotek i nie tylko.
Składniki:
4 jabłka na szarlotkę
1 i 1/2 szklanki mąki
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
80g masła
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jabłka, cukier, jajka ubite z mlekiem i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 45 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękna szarlotka!
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho, poproszę kawałeczek!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńmmm, ale bym sobie teraz zjadła takie ciacho:)))
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda, pobudziła moje kubki smakowe
OdpowiedzUsuńWygląda interesująco i apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńTo niesamowite! Ja piekę tą szarlotkę od lat, właśnie po odkryciu przepisu w KUCHNI! Jest wspaniała:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rzeczywiście wygląda bardziej jabłecznikowato :) Jak ja lubię takie kwiatkowe zastawy! :)) Uściski!
OdpowiedzUsuńna szarlotkę mam ochotę całą dobę. szczególnie na taką :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, nigdy nie odmawiam takim przysmakom! Nigdy!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl